DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo
The company for the production and transport of gas BH-Gas Ltd. Sarajevo
booked.net

U zgradi Vlade Kantona 10/Hercegbosanske županije održan sastanak na temu razvoja plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska

image_pdfimage_print

Na temu razvoja plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska je na sastanku održanom danas 08.04.2021. godine Direktor BH-Gasa gosp. Jasmin Salkić razgovarao sa predstavnicima Vlade Hercegbosanske županije/Kantona 10, a domaćin sastanka je bio Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije/Kantona 10 gosp. Ivan Vukadin.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici USAID EPA BiH predvođeni Direktorom gosp. Mak Kamenica, ­koji podržavaju predmetni projekat od samog početka, te aktivnim učešćem iz svog domena znatno doprinose  njegovom bržem razvoju.

Veoma je značajno da su učesnici sastanka bili i predstavnici Doma naroda BiH (delegati Stipan Šarac, Ivan Ivić i Jasenko Tufekčić), Parlamenta Federacije BiH (zastupnici Ante Baković, Petar Galić i Boro Krišto), Skupštine Hercegbosanske županije / Kantona 10 (predsjednik Skupštine Jozo Ćosić), Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije / Kantona 10, te grada Livno, općina Tomislavgrad i Kupres.

BH-Gas je izradom predinvesticione studije započeo rad na razvoju projekta plinovoda Južna interkonekcija, a aktivnosti su intenzivirane 2017. godine kada je od strane Vlade Federacije BiH Južna interkonekcija proglašena projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. Idejni projekat je finansiran grant sredstvima Evropske Komisije i završen je sredinom oktobra 2020. godine, dok je  Studija uticaja na okoliš i društvo finansirana grant sredstvima USAID završena krajem januara 2021. godine. Trenutno su u toku aktivnosti na ishođenju okolišne dozvole i urbanističke saglasnosti.

Trasa plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska polazi od mjesta Zagvozd (Hrvatska) do granice BiH, te zatim ide preko Posušja, Tomislavgrada i Bugojna do Novog Travnika gdje se spaja sa postojećim transportnim sistemom. Realizacija projekta će omogućiti uvođenje prirodnog plina kao novog i ekološki prihvatljivog energenta u sve sektore potrošnje na posmatranom području, uključujući industrijski sektor i sektor široke potrošnje, kao i sva zainteresirana kućanstva.

Predstavnici Hercegbosanske županije/Kantona 10 su tokom izrade studijske i projektne dokumentacije učestvovali na organiziranim sastancima i dali svoj doprinos razvoju plinovoda čija glavna trasa dobrim dijelom prolazi kroz Hercegbosansku županiju/Kanton 10, a realizacija projekta će u znatnoj mjeri doprinijeti razvoju industrijskog sektora, kao i ukupnom daljem razvoju Kantona/Županije.

Pravovremena uključenost relevantnih kantonalnih i općinskih vlasti i institucija, odnosno lokalne zajednice je od velikog značaja za uspješnu relizaciju ovakvih projekata, te je i današnji sastanak održan sa ciljem nastavka saradnje koja je u obostranom interesu.

error: Content is protected !!