DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo
The company for the production and transport of gas BH-Gas Ltd. Sarajevo
booked.net

Gasni suverenitet i uslovi tranzita gasa preko Srbije za 2018. godinu

U današnjim medijima je objavljena izjava direktora Srbijagasa, gdina Dušana Bajatovića u kojoj je između ostalog navedeno sljedeće:

„Planiramo interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će se morati opskrbljivati iz Srbije“

Povodom navedene izjave gdina Bajatovića, BH-Gas izražava svoje zaprepaštenje datom izjavom, prevashodno sa aspekta najavljene interkonekcije između Srbije i Republike Srpske, jer Republika Srpska, za razliku od Srbije nije država, niti međunarodni subjekt prava. Opet se ponavlja ista priča, kao u slučaju Rafinerije Brod, da kompanije iz susjednih država određuju samostalno koje će se konekcije graditi prema BiH, tačnije prema njenim entitetima.

Po pitanju dijela izjave da će se Sarajevo morati opskrbljivati gasom iz Srbije, želimo da upoznamo cjelokupnu javnost da Sarajevo nije subjekt međunarodnog prava, niti država, već samo jedan od gradova u BiH. Izjavljivati da će „Sarajevo nešto morati“ je direktni atak na suverenitet jedne države, jer ne može direktor javnog preduzeća jedne države određivati drugoj državi, pa makar to bio i grad, način na koji će se snabdjevati.

Nadalje, ova izjava razvidno pokazuje da se ovdje radi o namjeri preuzimanja tržišta prirodnim gasom od kompanija iz Srbije, a Srbijagas treba da pripremi teren za to preuzimanje.

Primjer na bazi kojeg se priprema teren za preuzimanje tržišta gasom u FBiH:

  • Jučer su delegacije BH-Gasa i Srbijagas održale sastanak u Novom Sadu po pitanju uslova transporta gasa preko Srbije za 2018. godinu. Ultimatum pred kojim se našao BH-Gas je bio ili pristajanje na uslove Srbijagasa ili dovođenje u pitanje transporta gasa preko Srbije. Nakon iscrpnih pregovora usaglašeno je sljedeće: Srbijagas nije odustala od prelaska na tarifni sistem Srbije, a što bi značilo povećanje tranzitnih tarifa za gotovo 3 puta. BH-Gas nije mogao pristati na ovaj uslov i pronađeno je rješenje da se za prvih 9 mjeseci ne primjenjuje tarifni sistem u tranzitu gasa, već da se u tom periodu pokuša iznaći rješenje koje bi značilo ne drastično povećanje tranzitnih tarifa, a u što mora biti uključena i Agencija za energetiku Republike Srbije. Srbijagas je zbog ovog „kompromisa“ povećao cijenu tranzita za prvih 9 mjeseci u 2018. godini za cca 30% i ovo povećanje će direktno uticati na finansijski rezultat BH-Gasa u 2018. godini, međutim bili smo suočeni sa odlukom ili pristajanje na povećanje ili upitna isporuka gasa od 01. januara (a što je nišra drugo do ucjena). Srbijagas prema izjavama najviših dužnosnika neće odustati od prelaska na tarifni sistem koji će u osnovi značiti, ako se provede po njihovom zahtjevu, povećanje cijene gasa za krajnje potrošače u FBiH. BH-Gasu je ostavljeno 9 mjeseci da pokuša uticati da se cijene tranzita kod regulatora u Srbiji prilagode cijenama transporta kakve su u Evropi, a što će biti vrlo težak zadatak, jer Srbijagas ne odustaje od prvobitnih zahtjeva.

Na osnovu navedenog i izjave gdina Bajatovića koja je data nakon održanog sastanka koji smo imali u Srbijagasu, vidljive su krajnje namjere Srbijagasa, a nazivatiinterkonekcije između susjednih država „srpskim tokom“ i naredbodavno sugerisati da „Sarajevo nešto mora“ je samo povratak u vremena za koja smo mislili da su davno iza nas. BH-Gas nikad nije dovodio u pitanje saradnju sa Srbijagasom, niti isporuke prema Istočnom Sarajevu, ali isto tako niko BH-Gas ne može zaustaviti da se interkonekcijski poveže sa Hrvatskom, te tražiti od BH-Gasa da plaća enormne transportne troškove je suprotno od onog što gdin Bajatović navodi u svojoj izjavi.

error: Content is protected !!