DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo
The company for the production and transport of gas BH-Gas Ltd. Sarajevo
booked.net

Snabdjevanje gasom Rafinerije nafte Brod: Nenadležnosti BiH u oblasti energetike?

Prije tačno 4 godine, Bosni i Hercegovini su otkazana dodjeljena grant sredstva od 1 milion EUR, koju je dodijelila EU preko svojih fondova (WBIF) za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo (EIA/SIA), te analizu troškova i dobiti (CBA) na izgradnji gasovoda Brod-Zenica. Razlozi za otkazivanje ove donacije su bili u činjenici da Republika Srpska nije željela priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske, nije željela transport gasa preko Hrvatske (samo preko Srbije) i nije željela gas od trgovaca iz Hrvatske.

 

Danas je cjelokupna javnost svjedok da sve može, i da Republika Srpska naprotiv nema nikakvih problema što nije riječ o gasu iz Srbije, već Republike Hrvatske. Tako može i transport gasa preko Hrvatske, može i priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske i može i gas od trgovaca iz iste Republike Hrvatske. 

 

BH-Gas uistinu pozdravlja rješenje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali je neshvatljivo da Republika Hrvatska u potpunosti zaobilazi državne organe BiH u ovom procesu, kao da se ne radi o državnoj granici i tačci interkonekciji.

Nejasno je, i strukovno nemoguće pojasniti, kako produktovod može biti rješenje, a ne izgradnja gasovoda/plinovoda, za koji se sredstva mogu osigurati već sutra.

Nadalje, nejasno je da trgovci iz Hrvatske trebaju snabdjevati potrošače u BiH preprodanim gasom, a samo u RS ima 7 registrovanih trgovaca gasom.

Nejasno je da najveći potrošač gasa u BiH, Grad Sarajevo, treba da se snabdjeva preko gasovoda koji je dva puta amortizovan, a da nam se onemogućava izgradnja gasovoda Brod-Zenica, kao dijela Južnoevropskog gasnog prstena (EC Ring) i gasovoda koji niti ne treba dokazivati svoju isplativost.

 

Pretvaranjem produktovoda u plinovod se uništava svaka mogućnost izgradnje gasovoda, koji znači budućnost u gasnom sektoru i RS i FBiH. Preuzimanjem i otimanjem tržišta gasa u BiH samo činimo uslugu drugima (iskazanu u desetinama miliona KM), a svi trgovci gasom iz RS i FBiH postaju nebitni igrači u vlastitoj zemlji bez mogućnosti za rast i razvoj. Osim energetske stabilnosti, gasno tržište donosi dobit i prosperitet za društvo, ali to očigledno trebaju raditi susjedne zemlje, kao da mi sami u BiH (pa time i FBiH i RS) to ne znamo.

 

Tišina koja vlada u BiH o svemu ovome prouzročit će ono na što BH-Gas već odavno ukazuje.  

 

S poštovanjem,

Jasmin Salkić

 

    Direktor

error: Content is protected !!